Bu sene mevcut bahçeme ek olarak yaklaşık 2 dönüm alana daha çeşitli meyve ağacı diktim. Ön hazırlıklar geçen Aralık ayında başladı. Öncelikle traktör ile sürülen bahçeye 2 traktör bekletilmiş koyun gübresi atıldı. Ticari beklentim olmadığı için mümkün olduğunca bütün yıl boyunca her ay birden fazla türden meyve alabilecek şekilde tasarladım. Tabii ağaçları dikerken muhtemel hastalık bulaşma riskine karşı bazı türleri uzak noktalara diktim. Mesela Elma ve Armutu ağaçlarının komşu olmamasına dikkat etmek gerekiyor. Bunun yanında Kiraz ağaçlarını dikerken hafif eğimli ve su tutmayan bir yer seçtim.
Mayıs ayından Eylül ayına kadar tüm yaz boyunca Şeftali yemek mümkün olacak. Yaklaşık 10 değişik Şeftali türü var şu anda. Maalesef Şeftalide çok yağmurlu yıllarda mantar vb. problemlerden dolayı verim almak çok zor. Gerçekten de ilaç kullanmadan Şeftali yetiştirmek neredeyse mümkün değil.
Bunun dışında 10 değişik çeşit kiraz fidanından 18 tane diktim. Maalesef Maxma veya diğer yarı bodur anaç bulamadığımdan klasik anaç kullandım. Belki birçok meyve ağacı için bu terimi kullandığımı göreceksiniz ama benim en sevdiğim meyve ve ağacı kirazdır
Elma ise bulunduğum iklimde en iyi yetişen meyvelerden birisidir. Bu nedenle dünyanın birçok yöresinden yaklaşık 20 değişik tür elma var bahçede. Her türden en az 2 tane olduğuna göre yaklaşık 40-45 tane ağaç daha diktim bu yıl. Elma deyip geçmeyin en zor yetiştirilen meyvelerdendir ve düşmanı hiç eksik olmaz.
Ağaçları seçerken önemli türlerin yanında , özellikle ülkemize has türleri yetiştirmeye de çalışıyorum.
Gelelim Eriklere; Erik geç don probleminden dolayı bulunduğum bölgede yetiştirmek oldukça riskli ama yine de 10 tane kadar bahçede mevcut.
Trabzon Hurması her zaman olmazsa olmaz ağacımdır. 3 tane çikolatalı 1 adet de yabani Trabzon Hurması var (Döllemek ve gerçek çikolatalı hurma olması için)
Nar ise çekirdekli ve çekirdeksiz olmak üzere 2 türden 4 adet var.
Şahdutları söylemeye gerek yok sanırım.
Armutlarda daha çok yerli türlere yöneldim.
Muşmulayı da ihmal etmedim tabii.
Laz Kirazı ve birkaç tane bademi de saymam gerekiyor.
En son olarak da yaklaşık 10 tane Ahududu ve böğürtlen çeşidi de bahçedeki yerlerini aldılar.
Artık bilinen meyve türlerinden , meyve ağacı dikmeyeceğim.
Bu sene sebzecilik yönünden de çalışmalarım olacak.
Özellikle Enginar ve Fasülye ye önem vereceğim. Bunun yanında Nohut, Bakla ve Bezelye için de bir bölüm ayırdım.
Sebzeler ile ilgili planlarımı bir sonraki yazımda anlatmayı planlıyorum.
4 Comments