Amla meyvesi

Amla Meyvesi

Amla, Hindistan kökenli bir meyve olduğu için Hint Bektaşi Üzümü olarak da bilinen küçük yapraklı bir ağaçtır. Yaprakları tamarind ve küstüm otuna benzer. Geceleri kapanır gündüz açılır.

Bu meyve, hem yüksek C vitamini içeriği hem de tohumlarından ve posasından çıkarılan ve saç ve saç derisi problemlerinin tedavisinde kullanılan değerli yağından dolayı çok değerlidir.

Amla meyvesi, yenilebilir ve ekşi tadı nedeniyle genellikle “Hint Bektaşi Üzümü” olarak adlandırılır. Ayrıca pektin açısından çok yüksektir. Genellikle reçel ve turşu yapılarak tüketilir . Bizzat kendim hem turşu hem de reçelini test ettim gayet lezzetli idi. Aşılı Ağaçları üçüncü yıldan itibaren meyve vermeye başlar ve verimlilik seviyeleri iyidir. Amla meyvesi, C vitamini açısından son derece zengin olduğu için ilaçlarda ve toniklerde yaygın olarak kullanılır. Aslında, kilo başına amla meyvesinin dünyanın en zengin C vitamini kaynağı olduğu belgelenmiştir. Değişik kaynaklarda Yaklaşık 100 gr meyvede 400 mg-700 mg arası C vitamini ile Amla yağı en önemli C vitamini kaynağıdır. Acai berry ve yaban mersini gibi meyvelerden çok fazla C vitamini içerir. Yağda çözünen vitaminleri meyveden çıkarmak için birkaç gün boyunca hindistancevizi yağına batırılmış, kurutulmuş amla meyveleri kullanılır.

Amla meyvesi yetiştiriciliği

Amla hem asidik hem de alkalin topraklarda yetişebilen bir meyvedir. Çekirdekten yetişen meyveler küçük olur ve tad olarak çok farkı olabilir (acı, ekşi, buruk, tatlı) Hindistan’da kültüre alınmıştır ve aşılı olarak birçok çeşit yetiştirilir. Deneme Bahçemizdeki gözlem ve tecrübelerimize göre aşısız fidanların meyve vermesi 7 seneyi bulabilir. Aşılı fidan bile 3 yılda meyve vermeye başlamaktadır. Ağaç oldukça büyük boyutlara ulaşabilir (8m ye kadar) bu nedenle 5 m aralıklarla dikim uygundur. Su ve gübre istekleri dengelidir. Bu nedenle üreticiliği çok kolaydır. (Bizim çiftçilerimizin istediği gibi akşam dik sabah kalk zengin olmuşsun şeklinde de değil tabiiki)

Küçük açan çiçekler oldukça fazla meyve tutar. Aşılı çeşitlerin meyvesi aşısızlara göre neredeyse 2-3 kat büyük olur. Ağaçları 70 yıla kadar yaşar. Soranlar mutlaka olacaktır ; Saksıda bir süre yetişir ama mutlaka toprağa dikilmelidir.

Amla meyvesi
20190306 124143

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.