Dünyanın en sıra dışı sert kabuklu meyveleri

 sincap

Bu yazıda dünyadaki en sıradışı sert kabuklu meyvelerini sizlere tanıtmak istedik. Sadece ülkemizde yetişebilecek türler değil diğer tropik ve ilginç türlere de yer verdik.

 

Bu türlerden Kalp cevizini halen yetiştiriyoruz ve fidanlarını gelecek yıl sizlere sunmaya çalışıyoruz.

Ülkemizde yetişen hepimizin bildiği ve dünyaca meşhur Fındık ülkemize özgü sert kabuklu bir meyvedir. Bunun yanında badem ve ceviz ile kestane de hepimizin yakından tanıdığı diğer sert kabuklu meyvelerdendir.

Pikan Cevizi ise ülkemize son zamanlarda gelen harika bir ceviz türüdür. Pikan Cevizini çok detaylı olarak önceki yazılarda sizlere tanıtmaya çalışmıştık. Pikan ile ilgili en çok sorulan soruya da cevap vermek isterim. Soğuk iklimlerde de yetişebilen Pikan türleri var ve 2 senedir bunların çoğaltılması ve değişik bölgelerdeki performansları ile ilgili çok yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Sanırım 2013 yılı sonlarında ilk fidanları üreteceğiz ve 2014-2015 gibi de ilk soğuk iklim Pikanlarının meyvelerini görmeye başlayacağız. Gördüğünüz gibi bir türü çoğaltmak ve performansını görmek uzun yıllar alabiliyor.

Her ne kadar bir çok kabuklu , yağlı ve besleyici meyveler ,  bilimsel olarak ceviz sayılmasada  -buna bira cevizi de dahil- cevizler, hayranlık uyandıran sıradışı meyvelerdir.

Amerikadaki bir arkadaşımın gönderdiği enteresan makaleyi sizler için derledim. İlgiyle okuyacağınızı umuyorum.

Kalp Cevizi

heartnut

Kalp Cevizi aslında Japonya’ya ait bir ceviz türüdür ve Japon Cevizi olarak bilinir. Diğer Cevzi türlerine göre hastalıklara daha dayanıklıdır ve güzelliğinden dolayı peyzajda da kullanılmaktadır. Meyvesi bildiğimiz cevize göre daha tatlıdır. Soğuk iklime sahip bölgelere önerilebilecek bir türdür.

Siyah Amerikan Cevizi

BlackWalnut2

Bu tür Kuzey Amerikaya özgüdür. Çok sert kabuklu ve değişik aromalıdır. Çok hızlı büyür ve dev boyutlara ulaşabilir. Özellikle mobilya yapımına uygundur. Meyve içeriğinde birçok değerli vitamin ve asit bulunmaktadır. Kabuğunun kırılması çok zordur(Çekiçle kırmak bile zor)

BlackWalnut1

Coco de mer

cocodemer

Yurt dışında erotik butik mağazalarına bazen bu isim verilir. Neden bu tür mağazaların, bu şekilde adlandırdığını merak ettiyseniz hemen söyleyelim; Hint okyanusunun batısındaki seyşel adalarının bazı takım adalarına has bir ceviz türü vardır. Bu ceviz şaşırtıcı biçimde kadın gövdesinin kalça ve baldır kısımlarının şekline sahiptir. Dünyadaki  bir meyve ancak bu kadar ilginç bir biçime sahip olabilir!

cocodemerpalm

20 kg civarında bir ağırlığa sahiptir. Aslında kabuklu iken kalp şekli vardır içinde ise ikiz hindistan cevizi bulunur ki esas garip olan kısmı da budur.

Coco de mer hindistan cevizleri tamamen kadın şeklindeyken ağaçtan düşmez. Ceviz okyanusa düştüğü zaman kıç tarafına doğru batar çünkü buradaki dış kabuk soyulur ve çürür. Bu çürümenin sonucunda oluşan gazlar cevizin su üstünde kalmasını sağlar. 

cocodemer2

Candlenut (Kemirinut)

 candlenut

Kandil cevizi,  Endonezya ya özgüdür ama beşeri faktörlerin de etkisiyle yaklaşık bin yıl boyunca yayılma alanını genişletmiştir. Güneydoğu Asyanın ve Polinezyanın büyük kısmında yemeklerde kullanılmasının yanı sıra içerdikleri yüksek oranda yağ sayesinde kandil olarak da kullanılmışlardır. Antik çağda yaşamış Hawaililer Kandil cevizini bir palmiye yaprağı üzerine tek tek sırayla dizerlermiş. Sırayla tek tek bu cevizleri yakarlarmış ve böylelikle bu cevizler zaman tutmak için etkili bir yol olmuş.

candlenutskull

Bazen fakir adamın Macadamia Fındığı diyede adlandırılan kandil cevizleri,zamanla batı mutfağına da yayılmaya başlamıştır, Dondurulmuş olarak nakliyesinin yapılması, bolca bulunan yağının ekşimesine de engel olur. Ayrıca Kandil Cevizi büyük fidanlıklarda da üretilmeye başlanmıştır. Cevizin ağırlığının %15-20 ‘si yağ olduğu için kazançlı bir iştir.

Big leaf of the Candlenut tree Large

Kola Cevizi

kola nut pod

Çoğumuz kolayı sever ve çokça içeriz ama Batı Afrikada ,oranın yerlileri doğrudan işin kaynağına inmişler: bitter ve doğal olarak kafein içeren kola cevizi.

Afrikadaki Ibo kabilesi,  davetlileri  güler yüzle karşılayıp misafirlere Kola cevizi  ikram eder.

Mongongo Cevizi

mongongo

Eski çağlarda Güneybatı Afrika’nın Kalahari Çölünde yaşayan San halkının temel besin kaynağıdır. Kıtlık dönemlerinde çok değerli bitkisel yağ ve vitamin kaynağıdır.Mongongo cevizinin en iyi hasat etme yönteminin Kalahari fillerini takip etmek olduğuna dair inanış vardır.

Ayrıca Mongongo cevizleri, kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde çok kullanılmaktadır. San insanları Mongongo yağını doğal güneş kremi ve nemlendirici olarak kullanmışlardır.

Betel Cevizleri

betelnut

Aslında Areca Palmiyesinin çekirdeğidir. Bu ağaç Polinezyadan Güney Asya ve Doğu Afrikaya kadar bir bölgede yetişir.  Yapraklara sarılır ve parlak kırmızı bir renk alanada kadar çiğnenerek bir kaba tükürülür. Kullanan insanlar bu cevizin bir takım hafif uyarıcı etkileri olduğunu söylemişlerdir. Diğer yandan Betel cevizi çiğneyicileri, olası çeşitli ağır hastalıklara yaklanabilmektedirler ki bunlar; lekeli dişlerden gastrik ve oral kanserlere kandar çeşitli hastalıklar olabilmektedir.

betel nut2

Betel cevizleri benzersiz bir girişimci gücün itici gücü olduğu 90 ların Tayvanında altın çağını yaşadı. Plastik camdan kabinler yarı çıplak betel cevizi güzellerininde yardımlarıyla ülkenin ana yolları boyunca yayıldı ve bu sayede yoldan geçen kamyon sürücülerine paketlerce baharatlı-çeşnili betel cevizi satıldı. Bu süreç içerisinde yarı bağımsız işletmeciler tarafından kadınlar istismar edildi ve bundan yüksek kazançlar sağlandı hatta süreç içerisinde Betel cevizi Tayvanda pirinçten sonra en çok üretilen 2. Zirai ürün oldu.

Yarasa Cevizi

batnut1

su demir dikeni, bufalo cevizi ve şeytan kozası gibi adlarla da bilinen tuhaf ve şekilsiz bir cevizdir. Dikenli ve boğa kafası şekilli kabuğu çıkarıldıktan sonra nişastalı çekirdeği  çiğ, kaynatılmış, kızartılmış, kurutulmuş olarak kullanılabilir ya da hint mutfağında olduğu gibi toz haline getirilerek kullanılabilir.

batnut2

Yarasa cevizini yeme şansı olmuş gezginlerin büyük bir kısmı çiğ ve pişmemiş şeklini sevmemişlerdir. Üstelik çiğ şekilde yendiği takdirde fasciolopsiasis adlı parazitik bir hastalığı bulaştırma riski olduğu da bilinmektedir. Bu parazitler insanın bağırsaklarında bulunan ve 7.5 cm ye kadar büyüyebilen yassı kurt ve şerit solucanlardır. Bizim tavsiyemize uyduğunuz takdirde bir sorunla karşılaşmayacaksınız.

Kaplan Cevizi

tigernut1

Aslında ne cevizdir ne de kaplanlarla bir alakası vardır. Esasen kaplan cevizi, bir bitkinin yumrusudur. Tarih boyunca aralarında hanedan zamanı antik Mısır’ınında bulunduğu birçok eski toplum tarafından besin kaynağı olarak kullanılmıştır. Kaplan cevizi çok besleyici olup içeriğinde bir çok esansiyel minerali de içermektedir üstelik hafif tatlı ve cevizimsi bir tada sahiptir. Bu tür İspanyada oldukça popülerdir ve orada chufa cevizi olarak adlandırılır.

tigernut2

Günümüzde kaplan cevizleri beklenmedik şekilde modern bir biçimde sazan balıklarını avlamak için balık yemi olarak kullanılmaktadır zira sazan balıkları için kaplan cevizinin tadı fazlasıyla cezbedicidir. Yalnız olta ile balık tutanları uyarmak isterim eğer kaplan cevizini kullanacaklarsa onu önce kaynatmalı ve ıslatmalıdırlar çünkü çiğ kullanılırsa balığı zehirler.

Bağıran Geyiğin Mango Cevizi

bagirangeyik1

Adı büyük bir rock grubunun adına benzemesine rağmen bu ceviz çok lezzetli bir atıştırmalık olabilir. Güney Doğu Asyayı ziyaret edenler plajda oldukları zaman kendilerine bir poşet dolusu hazırlanmış bağıran geyiğin mango cevizi satmaya çalışan insanlarla karşılaşacakları gibi bu cevizi yol kenarlarındaki büfelerden de alabilirler. Kahve rengi olan kabuğun altındaki beyaz etli kısım yumuşak ve çok lezizdir ayrıca hafif tereyağımsı bir kıvamı ve fümemsi bir tadı vardır. Kulağa hoş geliyor.

——–

Her ne kadar bazı ceviz türleri tehlikeli olabilse de cevizler  binlerce yıl boyunca insanlığın en favori yiyeceklerinden birisi olmuştur ve böylece bu eski bir atasözünü kanıtlamıştır seni öldürmeyen şey seni daha güçlü yapar yada en azından seni daha aç ve susamış hale getirir.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.