Naranjilla

naranjilla
Naranjilla
Solanum quitoense

Uzun zaman sonra yazı yazmak gerçekten benim için çok heyecan verici!
Geçen sonbahardan itibaren yetiştirmeye başladığım bu bitkiyi bir süre gözlemledikten ve fotoğraflarını çektikten sonra sizlere de tanıtmak istedim.
Ülkemizde birkaç kişinin yetiştirmeye çalıştığını duymuştum. Çok fazla tanınmayan bu meyvenin, tohumdan çok hızlı üretilebilmesinden ve kısmen bizim iklime uyumlu olabileceğinden dolayı,kıyı bölgelerimizde yetiştirilebileceğini düşünüyorum. Şu anda Alanya’ da yaptığım üretim çalışmalarında olumlu sonuç  aldığımı söyleyebilirim. Yine de belirtmeden geçemeyeceğim, doğal ortamı dışında , yetiştirilmesi oldukça zordur.
Bu sene geçen sonbaharda çimlendirdiğimiz Naranjilla’lardan meyve alabileceğimizi ümit ediyorum.
Zevkle okumanız dileklerimle
Tropikmeyveci



naranfruit

Naranjilla,  Ekvator kökenli , Ananas ile Limon arası bir tadı olan yarı tropik bir meyvedir. Lulo, lulum gibi yerel isimlerinin yanında, And dağlarının Altın Meyvesi olarak da isimlendirilir.
Güney ve Orta Amerikada oldukça yaygındır , hatta Ekvador’ un en bilinen ve sevilen meyvelerindendir. Naranjilla’ nın İspanyolca karşılığı küçük portakal olmakla birlikte, turunçgillerle en küçük botanik akrabalığı bulunmamaktadır. Hatta domates’ e daha yakın bir türdür. Taze olarak tüketilebildiği gibi genellikle meyve suyu olarak tüketimi yaygındır. Meyve etinin yeşil olması da ayrıca bu meyveyi, meyve suyu olarak çok çekici hale getirmektedir.
Naranjilla içerik yönünden de  iyi bir kalsiyum, fosfor, demir , provitamin A, B ve C kaynağıdır. Dolayısı ile dişler, kemikler ve bağışıklık sistemi üzerinde faydalı etkileri vardır.
Doğal olarak bulunduğu ortamlarda 1000-3000 m yükseklerde yetişen ve 2,5 m’ye kadar boylanabilen Naranjilla, oldukça dikenli ve iri yapraklı, çalı tarzı bir bitkidir. Yaprakları 50 cm kadar büyüyebilmektedir.
naranjilla-solanum-quitoense
Çok dikenli bir bitkidir. Ama kültür çeşitlerinde dikenin daha az olduğunu duymuştum.
Çok sıcak ve kış-İlkbahar aylarında don olabilen yerlerde yetişmesi zordur. 30 derecenin üstü sıcaklıklarda zarar görebileceğinden yarı gölge yerde yetiştirilmesi uygundur.
IMG_0988
Meyveleri 5 cm kadar büyüyen Naranjilla, olgunlaştığında yere dökülür. Hafif tüylü yapısıyla görüntü olarak Kiwi’yi, meyve eti olarak da domatesi andırır. Olgunlaşan meyvelerde bu tüyler kolayca dökülür.
n1
Çok güzel,kokulu ve 5 taç yapraklı çiçekleri vardır. Çiçeklerden sonra meyvenin olgunlaşması yaklaşık 2 ay sürmektedir. Ortamda arı yoksa ve tozlanma ile ilgili problem yaşanırsa küçük bir fırça yolu ile de çiçekler arasında tozlanma sağlanabilir.
nar-cicek

Yasal Uyarı: Yayınlanan makale/haberlerin tüm hakları Tropikmeyveci.com ‘a aittir. Kaynak gösterilse dahi makale/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan makale/haberin bir bölümü, alıntılanan makale/habere aktif link verilerek kullanılabilir.

7 Comments

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.