Yeni Türler Üzerine Çalışmalar

Değerli Ziyaretçiler,

Son 2 yıldır yoğnlukla Pikan Cevizleri , Hikan Cevizleri ve Kalp Cevizleri üzerinde çalıştığımı takip edenler bilirler.

Her yıl yeni meyve türleri üretmemi bekleyen değerli dostlarımız için boş durmuyoruz ama kolay değil her türü gözlemlemek ,çoğaltmak vs. Her bir tür en az 3-4 yılı alıyor.

Eskisi kadar makale de yazamıyorum çünkü üretim çalışmaları neredeyse tüm zamanımı alıyor. Geri kalan zamanlarımı da bilimsel araştırmaları okumaya ayırıyorum. Bahçe Ziyaretleri vs. Sadece Haziran, Temmuz aylarında biraz zaman bulabiliyorum. Tüm olumsuzluklara rağmen, yılmadan çalışmalara devam ediyoruz.

Şu ana kadar ülkemize Pawpaw, Che, Şahdut, Güz Zeytini ve Goumi meyvelerini ve birçok dut çeşidi kazandırdık. Bunların motivasyonu ile gelelim 2013 de neler yaptığımıza;

Pikan Cevizi MeyvesiÖncelikle Büyük miktarda Pikan üretimi yapmaya devam ediyoruz. Büyük üreticilerin Pikan Cevizi fidanı siparişlerini yetiştirmeye çalışıyoruz.

Hikan, Kalp Cevizi ile ilgili araştırma çalışmaları devam ediyor. Gerekli tanıtım çalışması yapmadan piyasaya fidan sürmeyi düşünmüyoruz.

GoumiGoumi fidanı üretimini artırmaya çalışıyoruz. Sweet Scarlet çeşidinin yanında 1 yeni türü daha gelecek yıl sizlere sunacağız.

Güz ZeytiniGüz Zeytininde ise tür sayısını artıracağız. Yeni türleri üretmeye devam ediyoruz.

Ülkemizde hiç bilinmeyen ve her türlü soğuk iklimde yetişebilecek bir kiraz türünü geçen yıldan bu yana test ediyoruz. Aşıda başarı yakalarsak gelecek yıl üretime başlayacağız.

Trabzon HurmasıYeni iki Trabzon Hurması çeşidi üretimimiz devam ediyor. Bir Trabzon Hurması fanatiği olarak bu konuda boş durmaya gönlüm elvermedi.

İncir15 e yakın yeni İncir çeşidi ile ilgili üretim çalışmamız devam ediyor. Meyve performanslarını görmeden hangilerini çoğaltacağımıza karar veremeyiz. Sanırım 2014 sonbaharında incir fidanı üretimine başlarız. İncir dünyada en çok türü olan meyvelerden biri ve ülkemiz de İncir konusunda en önemli üreticilerden olduğundan, daha iyi türler bulmadan fidan üretmek pek anlamlı olmayacaktır. Salkım şeklinde meyve yapan türlerden neredeyse yarım kg meyvesi olan türlere kadar birçok beyaz ve siyah incir çeşidimiz var.

5 farklı Hünnap çeşidi üzerinde çalışma devam ediyor. 3 yıldır gözlemliyorum. Ülkemizdeki türlere göre inanılmaz kaliteli meyveleri var ama çoğaltma konusunda yeterli seviyede olmak en az 2 yıl alacak gibi görünüyor.

CheÜrettiğimiz Che (Çe diye okunur)  fidanları bu sene meyve vermeye başladı. Geçen yıl fidan verdiğimiz birçok dostumuzdan meyve fotoğrafları almaya başladık.

PawpawPawpaw fidanlarında 11 farklı türü de bu yıl sizlere sunduk. Ananasa benzeyen kokusu , Mango-Muz karışımı harika tadıyla herkesin bayılacağı bir meyve. Geçen yıl meyve almaya başladığımız bu Kuzey Amerika kökenli meyve önümüzdeki yıllarda herkesin aradığı bir tür olacak.

Bu yıl en önemli çalışmamız ise yine Dut konusunda oldu. Mevcut 15 çeşide ilave olarak tam 10 yeni dut çeşidi üretmeye başladık 2013 yılında. Bu sene sonunda yeni çeşitleri sizlere sunacağız. Şahdut gibi görkemli çeşitlerin yanında çok verimli kırmızı, beyaz ve siyah yeni dut çeşitleri var.

KızılcıkBu yıl nihayet Kızılcık konusunda başarıyı yakaladık. 4 yeni türümüz var; Sultan , Alyanak ve 2 farklı harika çeşit. İpucu vermek gerekirse , bir tanesi şekil olarak fantastik diğeri ise kesinlikle ağzı burmayan çok tatlı bir Kızılcık. Fidan üretimi devam ediyor ama 2014 sonlarında ancak bunları çoğaltabilecek duruma gelebiliriz.

Yeni bir tür kestane ile süs amaçlı bir dut çeşidi de önümüzdeki yıllar için sürprizlerimiz olacak. Bakalım ömrümüz yetecek mi?

Herkese Sağlıklı ve huzurlu bir gelecek diliyorum.

Abdurrahman Kuyucu

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.