Uzun Sessizliğin ardından- Tropik Hayaller ve Gerçekler!

Değerli Dostlar,

Günlük Sayfalarını çok ihmal ettim. İnanın o kadar çok anlatabileceğim şey var ki aslında!

Öncelikle 3 farklı bölgede üretim çalışmaları (Yalova, Alanya gibi) kolay değil. Normal iş hayatım ile birlikte akşamları ve hafta sonları tüm zamanım bahçelerde , dostlarımızın bahçelerinde ve mümkün oldukça davet edildiğim yerlere gitmekle geçiyor. Keşke gün 24 saatten , haftalarda da 7 günden fazla olsaydı diyorum.

 

 

Son olarak sizlerle Alanya gezimle ilgili fotoğrafları da paylaşacağım en kısa sürede. Elimden geldiğince ayda bir Güney Bölgeleri , özellikle Alanya yı ziyaret etmeye çalışıyorum. Hala pes etmiş değilim, ümit ediyorum bir gün 2-3 dönüm bir yer bulup Aşılı ve Nadide tropik ağaçlardan oluşacak hayalimdeki bahçeyi kurabilirim.

Birçoğunuzun bildiği gibi Ziya Amcayı çok sevmeme ve aramızdaki yakınlığa rağmen istediğim noktada değilim. Yaşlı bir insan ve enerjisini daha çok Muz ve Avokado gibi ticari konulara harcıyor. Diğerlerini sadece misafirlere tanıtma amaçlı yetiştiriyor ve çoğaltma gibi bir derdi de yok. Elimden geldiğince ona her türlü desteği sağlamaya çalışıyorum tabii ki. Ama sonuç olarak kendime ait bir bahçe tesis etmek istiyorum ve arayışlarıma yeniden başladım. Dostlardan gelecek her türlü öneri ve fikre de açık olduğumu belirtmek isterim. Bahçe ararken istediğim tek özellik , arazinin Muz yetiştiriciliğine uygun olması.

 

Evet dostlar, Tropikmeyveci olarak web üzerinden yayına başlayali yaklaşık 3 yıl oldu.

Bu 3 yıl boyunca bircok makale yayınladim. Birkaç makaleyi de değerli dostlarım sizler için derlediler.

Dünya çapında uzman arkadaşlarımdan destek te aldım. Tamamen kendimi tatmin amaçlı da olmadım , Ne mutlu bana ki bildiklerimi herkes ile paylaşmaya çalıştım ve bu işe gönül vermiş değerli dostlarım ile birlikte yine bir sektör oluşturduk diyebilirim. Hatta bircok insana da ilham kaynağı olduk.

Şimdi görüyorum da birçok insan Tropikmeyveci’ nin yaptığını yapmaya çalışıyor. Site açanlar, web üzerinden profesyonel olmasa da fidan satışı yapanlar , hatta tropik meyve bahçesi kurmak isteyenler yetiştiriciler bile var. Gerçek hayatta kendimi hep yalnız hissetmeme rağmen, çok şükür ki bu sektörde yalnız değilim 🙂

Amerikalı bir arkadaşım şunu söylemişti eğer birileri yaptıklarını taklit ediyorsa kesinlikle doğru yoldasın ve hiç durma yoluna devam et demişti.

Tam olarak bütün zamanımı meyve yetiştiriciliğine ay için tamamıyla başarılı olduğumu da düşünmüyorum. Ama yine de durmak, pes etmek yok, yoluma devam edeceğim.

Son zamanlarda farkettiyseniz daha az makale yazmaktayim. Aslında yazmak istediğim o kadar çok konu var ki! Birçok yeni tür, aşılama çalışmaları ile ilgili gözlemler ve pratik bilgiler bunlardan birkaçı.

Bir yandan Şahdut aşılama çalışmaları, diğer yandan Feijoa aşılama çalışmaları , ve Pawpawların büyütülmesi ve aşılanması vs.

Gerçekten yoruldum. İnsanların fidan konusundaki beklentilerini karşılayamamak da beni gerçekten çok üzüyor. Aşırı talep var ve yetersiz üretim. Çok az destek alabiliyorum üretim konusunda.

 

Tohumdan üretim yaparak insanlara inanılmaz fiyatlardan fidan satan bir çok kişi var. Ben ise daha çok aşılı fidanlar üzerinde çalışıyorum.

 

Bu da bazen yıllar alabiliyor. Bazen ümitsizliğe düştüğüm anlarda oluyor. Çoğaltma konusunda başarılı olduğum zamanlarda ise bu defa da yeterli sayıya ulaşamıyoruz. Feijoa da oldugu gibi.

Doğal olarak maddi karşılık olmadığı için finansal olarak zorlanıyorum.

Ama her başarı fedakarlık gerektirir bunun da farkındayım.

 

Neyse bunlar benim sıkıntılarım, bilmenizi istedim.

 

Şimdi gelelim bundan sonra neler yapacağımıza. Yavaşta olsa aşılı pawpaw üretimine devam etmekte kararlıyım. Aşılı Feijoalari (Mammouth, Triumph, Apollo, Sicilya türleri) ise gelecek sene yeterli sayıda piyasaya verebileceğimi düşünüyorum. Eylul ayından itibaren bu sene ürettiklerimizi daha önce talepte bulunan Feijoa severlere göndereceğiz.

 

Önümüzdeki aydan itibaren yine yeni meyve çeşitleri hakkında makale yazmaya başlayacağım. öncelikle dut konusunda. Çeşitleri ve tatları ile ilgili bir makale yayınlayacağım. ülkemizde de harika tada sahip birçok dut çeşidi bulunmakta ve bunların da en az şahdut kadar ilgiyi hak ettiklerini düşünüyorum.

Bazı ekşi karadut çeşitlerinin şahduttan çok daha lezzetli olduklarını bile düşünmüşümdür. Ülkemizin değişik bölgelerinden birçok dut çeşidini tanıtmak ve fidan olarak sizlere sunabilmek amaçlarımdan birisidir. Şu anda ekşi karadutu da çoğalttık (Siyah Şahduttan sonraki favorim diyebilirim)

 

 

Gelecek sene en az şahdut kadar ilgi göreceğine inandiğım bir meyveyi üretime aldım. Fidanlar hazır olmadan tanıtmak istemedim. Üzerimde baskı olmadan rahat çalışmak istiyorum. Makalesini şimdiden yazdım. Büyük bir heyecanla fidanların gelişmesini bekliyorum.

 

Şundan eminim ki Şahdut ta olduğu gibi herkes bu ağaca da sahip olmak isteyecek.

Yazıyı fazla uzatıp kimseyi sıkmak istemiyorum.

 

Saygılarımı sunuyorum

Huzurlu ve sağlıklı günler dileklerimle

 

Tropikmeyveci

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.