Yıldız Meyvesi

Star Fruit (Carambola) – Yıldız Meyvesi

‘Carambola’ (Türkçe söylenişi: Karambola) -Yıldız meyvesi,  küçük pembe çiçekler açan ve meyvesi yıldıza benzeyen, altın sarısı renkte, gevrek, hafif tatlı, mayhoş, tadan kişilere göre değişmekle beraber, ananas-elma-kivi karışımı bir tada sahip tropikal/yarı tropikal bir meyvedir.



Carambola aslında Sri Lanka kökenli bir meyve olmasına rağmen, değişik iklimlere uyum sağlayabilmesi sayesinde bütün dünyaya yayılmış. Yaygın bir şekilde Güney Asya ülkeleri, Meksika, Orta Amerika, Avustralya ve İsrail’de yetiştirilmektedir. Lime yetişebilen birçok bölgede yetiştirilebilecek bir meyvedir.

Pasta fotoğrafında görülen Yıldız şeklindeki meyveyi birçok kişi, yıldız şeklinde kesilmiş bir portakal veya başka meyve sanmaktadır.

Yıldız Meyvesi –Carambola enine kesildiğinde bir yıldız şeklini alarak, üzerine konulan pastaların çok çekici bir görüntü oluşturmasını sağlar.

 

 

Yıldız Meyvesi
Yıldız Meyvesi

 

 

 

Carambola, botanik olarak oxalis ailesinin bir türüdür. 

Bol miktarda oxalic asit içeren ekşi Carambola türleri, pirinç vb. metallerin parlatılmasında ve pasların temizlenmesinde bile kullanılmaktadır.

Carambola Çiçeği:

 

Yıldız Meyvesi çiçeği
Yıldız Meyvesi çiçeği
Yıldız Meyvesi çiçeği
Yıldız Meyvesi çiçeği

  

Carambola yavaş gelişen bir ağaç olmasına rağmen 9 m kadar boya ulaşabilir. Belli dönemlerde yapraklarını döken bir ağaçtır. Leylak renginde küme halinde küçük çiçekleri vardır. Çapraz döllenme olursa, bu çiçekler küme halinde meyvelere dönüşür, aksi takdirde meyveler seyrek olur. Meyveler tozlanmadan 6-9 ay sonra olgunlaşırlar. Hasat genelde bizim bulunduğumuz iklim kuşağında geç sonbahar hatta kış aylarına kadar uzayabilir. Carambola meyveleri hafif asidiktir fakat iyice olgunlaştığında tatlanır. Bazen bu meyveler çekirdeksiz olmakla birlikte kahverengi çekirdeklere sahiptirler.

Ülkemizde bu meyvenin yetişebileceği alanlar çok sınırlıdır. 0 derecenin altına düşmeyen bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Burada genel olarak bir şey söylemek zor çünkü Akdeniz bölgesinde bile sıcaklıklar, bölgenin yapısına göre farklılık göstermektedir. Yetiştirmeyi düşünenler, öncelikle fidan 2, hatta 3 yaşına gelene kadar büyük saksılarda iç mekânda tutmalarında fayda vardır. Fidan büyüdükçe bahçede -2 derecelere kadar soğuğa dayanıklı hale gelir.

Carambola hafif asidik topraklarda daha iyi gelişir. Dikim için uygun aralık 5-6 m’dir.

Nemli iklim şartları Carambola için önemlidir. Yaz ve hatta kurak kış aylarında bile düzenli sulanma ihtiyacı vardır.

Daha önce belirttiğim gibi hafif asidik topraklarda iyi gelişen bir ağaç olduğundan Azot içerikli gübreleme tercih edilmelidir. Turunçgillerde uygulanan gübreleme yöntemleri genel olarak uygulanabilir.

Pek fazla zararlısı olmayan bir ağaçtır. Ülkemiz şartlarında henüz bir zararlısı gözlemlenmemiştir.

Genellikle tohumdan üretilen fidanlara aşı yapılarak verimli türler elde edilir. Aşılı türler 3-4 yaşlarında meyve tutmaya başlar. Aşısız türlerde bu süre 5-8 sene arasında değişebilir.

5 Comments

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.