Japon Kuru Üzüm Ağacı – Hovenia Dulcis

Japon Kuru Üzüm Ağacı - Hovenia Dulcis
İngilizcede “Raisin Tree (Kuru Üzüm Ağacı)”, “Oriental Raisin Tree (Şark Kuru Üzüm Ağacı)”, “Japanese Raisin Tree (Japon Kuru Üzüm Ağacı)” gibi adlarla anılır. Ülkemizde ise “Japon Kuru üzüm Ağacı” ve “Şeker Ağacı” adlarıyla bilinmektedir. Anavatanı Doğu Çin, Kore ve Himalayaların 2000 metre yüksekliğe kadar olan eteklerindedir tam ya da yarı güneşli alanlardaki nemli kısmen kumlu ve killi topraklardır. Pek çok ülkede dekoratif amaçla ve yenilebilir meyveleri için yetiştirilmektedir.

 

Özellikleri:

Japon Kuru üzüm Ağacı 10 – 30 metre arasında boylanabilir. Bol dallı budaklı pürüzsüz, siyah – mor kabuklu bir ağaçtır. Geniş ve parlak yapraklarının uçları sivridir. Beyaz – krem rengi çiçekleri iklim bölgesine bağlı olarak genellikle Haziran ayında açar. Çiçekleri hem eril hem de dişil evciklidir. Kendine verimli bu ağacın yenilebilen meyveleri sapların ucunda birer süs gibi görünür.

Japon Kuru Üzüm Ağacı - Hovenia Dulcis
İklim ve Toprak İstekleri:

Japon Kuru üzüm Ağacı tropikal, subtropikal, astropikal, ılıman hatta hafif soğuk iklimlerde rahatlıkla yetişmektedir. Yetişkin ağaçları -18 C’ye kadar dayanıklıdır. İlk üç yılında korunması kaydıyla rüzgâr direnci oldukça yüksektir.
Tam güneşli ortamları sever ancak yarı gölgeye de toleranslıdır. Susuzluğa dayanıklılığı yüksek olmakla birlikte nemli ve sulak ortamlarda daha hızlı büyür ve daha çabuk gelişir. Killi, balçıklı, nemli ve su tutma kapasitesi yüksek hafif asidik, nötr ve alkali topraklarda sorunsuzca yetişir. Ekseriyetle beş yaşından itibaren meyve vermeye başlar. Fosforca zengin topraklarda daha erken yaşlarda meyve verdiği de görülür.

Japon Kuru Üzüm Ağacı - Hovenia Dulcis
“Yaptığımız tecrübelerde ağacın doğu Karadeniz bölgesinde 0 – 890 metre arası rakımlarında ilave bir bakım gerektirmeden sorunsuzca büyüyüp geliştiği tespit edilmiştir.”

Kullanımı:

Hoş kokulu ve tatlı meyveleri çiğ ya da kurutulmuş olarak yenebilir. Kurutulmuş meyvelerinin tadı kuru üzümünkini andırır. Çekirdeklerinden ve taze yapraklarından elde edilen ekstreler şarap ve şeker yapımında bal yerine kullanılır. Yapraklarından elde edilen bir özüt şeker karşıtı etkinliklerde teşhir edilmektedir. İçerdiği “Ampelopsin” adlı flavonal karaciğeri koruyucu ve hepatite karşı bağışıklık sağlayıcı etkiye sahiptir.
Güney Kore’de yapılan araştırmaların sonucunda, 2008 yılında alkolün karaciğer üzerinde yaptığı tahribatı önleyici ve iyileştirici etkileri olduğu ispat edilmiştir. İçerdiği Quercetin adlı maddenin iltihap ve oksitlenmeyi engelleyen güçlü bir ajan olduğu tespit edilmiştir. Meyvelerinden elde edilen Dihydromyricetin maddesi alkol bağımlılığı tedavisinde kullanılmaktadır.
Çiçekleri arıları çokça çektiğinden bal üreticileri tarafından çokça dikilmekte, bazı ülkelerde oluşturulan bal ormanlarının vazgeçilmez ağaçlarından biri olarak kabul edilmektedir.
Oldukça sert olan kerestesi bina inşasında ve mobilya imalinde kullanılmaktadır.

{gallery}Hovenia-Dulcis{/gallery}

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.