Tropikmeyveci.com 1 yaşında


trop-1

 

 

Tropikmeyveci.com sitesinin açılmasından bugüne kadarki süreci ve gelecek ile ilgili planlalarımı anlatan bir yazımı aşağıda bulabilirsiniz.

 

 

Tropikmeyveci.com sitesi ilk açıldığında sadece “Meyve Ağaçlarım” diye bir bölüm vardı. Daha sonra ağaçları kategorilere ayırdım. Şu anda sitede ağaçlarla ilgili üç kategori bulunmakta. Bunlar  “Tropik”, “Yarı Tropik” ve “Sıradışı Ağaçlar”. Önümüzdeki günlerde bu kategorilere “Üzümsüler” i de eklemeyi planlıyorum. Bundaki en büyük neden üretimi, çoğaltılması ve yetiştirilebilmesinin diğer ağaçlara nazaran daha kolay olması ve inanılmaz zengin besleyici içerikleri. Bu konuda yine hem kendi tecrübelerimden hem de çok değerli bir dostumun katkılarından faydalanacağım.

İlk site yayına başladığında amatör bir ruhla, elimden geldiğince insanlarla tohum, kalem ve fidan paylaşmaya çalıştım ama üzülerek gördüm ki (zaten bekliyordum) insanlar ücretini ödemeden sahip olduğu tohum ve fidanlara gerekli ilgiyi göstermiyorlar. Hatta yoğun işlerim nedeniyle tohum ve fidanları geç gönderdiğimde tepki aldığım bile oldu. Bu durumlara hiç takılmadan ve üzülmeden tohum ve fidan paylaşımına devam ettim ve olabildiğince edeceğim. Çünkü beni dünyada en çok mutlu eden şeyin “bir ağaç dikmek veya dikilmesine katkıda bulunmak“ olduğunu belirtmek isterim.

Yine birçok kişi sitemi takip ederken bu ağaçlara nasıl sahip olabileceklerini sordular. İşte beni en çok meşgul eden , bir o kadar da insanlara yeterince yardım edemediğim için beni üzen soru bu oldu. Haftanın 7 günü ağaçlarla uğraşmadığım ve büyük bir yatırım gerektirdiği için çoğaltma işlemleri çok yavaş ilerledi. Bu konuda üzülerek belirteyim istediğim noktada değilim. Yine buradan belirtmek isterim ki  ben her türlü işbirliğine açığım ve çoğaltma çalışmalarında bana destek olabilecek üretici ve ilgili kişilerden gelecek teklifleri bekliyorum. Bu konu ile bağlantılı olarak biraz sonra değineceğim gibi  tropikmeyveci.com sitesinin yeni sisteme geçmesiyle birlikte sadece kaliteli bilgi ve üretim yöntemlerinin paylaşılacağı ve tartışılacağı bir forum bölümünün faaliyete geçeceğini duyurmak isterim.

Tarım ve meyvecilikle ilgilenmem bu site ile başlamadı. Yaklaşık 10 yıldır bu alanda çalışmalarım var ama araştırma ve üretim faaliyetlerine 2004 yılından itibaren yoğunlaştım. Son yıllarda ise bütün zamanımı bu konuya adadım. Özellikle son 2 yıl Yabani İğde’yi ülkemizde tanıtmaya çalıştım ve sanırım bu konuda başarılı oldum. Şu anda Yabani İğde’yi her yönüyle tanıtan en detaylı kaynak konumundayız. İnanıyorum ki bir gün Yabani İğde üretilen bahçeler de kurulacaktır. Hatta Yabani İğde ürünleri üreten fabrikaları görmek gibi bir hayalim var.

Yine Şahdut konusunda yaptığım çalışmalar ile hem gerçek Siyah Şahdutu hem de Beyaz Şahdut denilen fakat gerçekte Beyaz Kral olarak bilinen türleri çoğalttım. Maalesef ticari faaliyetim olmadığı için şu anda henüz satmıyorum.

Dut , benim için çok özel bir ağaç ve bu konuda özellikle de Che (Çin Dutu) konusunda yoğun bir çalışmam var fakat geçtiğimiz yıl içinde istediğim düzeye gelemedim. Bu sene içersinde ilk Che ağaçlarımın resimlerini ve üretim bilgilerini de yayınlamayı istiyorum.

Üzerinde en çok durduğum ağaçlardan Çikolata Meyvesi (Siyah Trabzon Hurması), Barbados (Acerola Kirazı) ve White Sapote ise maalesef bu sene çok sert geçen kış mevsimi dolayısıyla zarar gördü. Ama Yalova şartlarında dış ortamda yetişmesi çok zor olan bu ağaçların (-) derecelere düşmeyen bölgelerimizde veya ısıtmalı seralarda çok rahat yetişebileceğinden eminim.

Geçen yıl temin ettiğim ticari Feijoa türlerini ise önümüzde iki ay içersinde aşılama yolu ile çoğaltıp bu bilgi ve görüntüleri yine yeni web sitemdeki “Video ve Resim Galerisi ” bölümde sizlerde paylaşacağım.

Tropikmeyveci;  tropik, yarı tropik ve sıradışı ağaçların yanında bilinen birçok meyve türünü de yetiştirmektedir. Bu yıl mevcut meyve ağaçlarına ilave olarak yaklaşık olarak 100 civarında meyve fidanı daha dikeceğim. Özellikle ülkemize özgü ve tükenmekte olan türlerin temininde yardımları olan Yusuf Abi (Ustaoğlu) ye de buradan bir kez daha teşekkürlerimi gönderiyorum.  Bu yıl yaklaşık olarak 40 civarı 15 e yakın elma türü, 10 değişik tür kiraz, yine 10 değişik tür İspanya kökenli şeftali türü, 10 tür Armut, 5 Trabzon Hurması , Avustralya Dutları (Beyaz ve Siyah), 5 tane Nar fidanı dikiyorum. Diğer üzümsü türleri bu yazımda saymak istemiyorum. Başka bir yazımda yetiştirdiğim diğer ağaçları da sizlere tanıtmayı planlıyorum.

Evet ticari bir beklentim yok. Çünkü ticari olarak düşünseydim bu kadar çok çeşit ağaç yetiştirmezdim.  Amacım, sadece değerli misafirlerimi en iyi şekilde ağırlamak ve kış ayları hariç her ay bahçede onlara yiyebileceği meyveler sunabilmek, ayrıca arzu eden kişilere aşı amaçlı olarak kalem de temin etmek.  Bu kapsamda bu yıl dileyenlere elimdeki Naşi çeşitlerinin kalemlerinden göndereceğim.

 

Geçen yıl geç kaldığım ve ancak bu yıl uygulamaya başladığım rüzgar kesici projesi kapsamında  birçok arkadaşımın desteği ile bahçenin kuzey ve güney sınırlarına , Leylandi ve Limoni Servi dikmeye başladık. Yaklaşık 1 m ara ile 1,5-2 m boylarında Leylandi dikimi hala devam ediyor. Bütün meyvecilikle , özellikle yarı tropik meyvecilikle uğraşanlara tavsiyem rüzgar kesici olarak Leylandi veya Arizona Servi kullanmaları.

2009 yılı içinde benim (aslında ağaçlar) için en önemli projem, su kuyusu açmak oldu. Yaklaşık 15 m derinliğinde 120 cm çapında bir keson kuyu açtık ve çok şükür su problemimiz çözülmüş oldu.

Bunu takip eden günlerde de damlama sulama tesisatını çekerek daha planlı ve verimli bir şekilde bahçeyi  sulamaya başladık.

Anlatacak çok şey var ama bugünlük yeter sanırım. Bahçede işler ve planlar hiçbir zaman bitmez.

**************

 

Evet şimdi gelelim yeni tropikmeyveci.com sitesine; Siteyi 1 ay içinde yeni sisteme taşıyorum !!!!!!

Neden yeni bir site yapma ihtiyacı doğdu biraz açıklamak istiyorum:

Şu anda kullanmakta olduğum içerik yönetim sisteminin sınırlamaları dolayısıyla, sitemi daha güzel ve fonksiyonel bir yapıya kavuşturmakta zorluklar yaşamaya başlamıştım. Aralık ayından itibaren yeni bir sistem öğrenmeye çalışıyordum.  Nihayet yeterli derecede öğrendiğime kanaat getirdim ve yeni web sitemi yapmaya başladım.

Yeni sistem ile her türlü yazı ve makaleye daha kolay yorum yapabilecek, Resim ve Video Galerisi ile üretimin bir parçası olan aşılama ve diğer konularda, her türlü detaylara sahip olabileceksiniz.  Forum kısmı yine çok önemli bir yenilik olacak ve sadece belli konular tartışılacak.

 

İyi günler dileklerimle

Tropikmeyveci.com

 

 

3 Comments

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.