2013 İlkbahar Aşı Sezonunun ardından

Değerli ziyaretçiler,
3 hafta süren aşılama döneminden sonra tekrar aranızdayım.
3 haftalık aşılama çalışmaları boyunca Silifke, Adana , Konya, Tokat ve Samsun’a gittim. Binlerce Pikan Cevizi, Klasik Ceviz ,Che, Dut gibi değişik ağaçlar aşıladık.
Çok zor olmasına rağmen bir o kadar da neşeli ve faydalı bir gezi oldu. Sabah çok erken başlayan ve geç vakitlere kadar süren bir çalışma. Bu işi sevmeyen bir insanın katlanacağı bir tempo değil kesinlikle. Her türlü fiziksel sıkıntılar , yapılan işleri çok fazla etkiliyor. Bacak , ayak parmaklarında uyuşma , bel , omuz sorunları, kısaca vücutta ağrımayan yer kalmıyor neredeyse. Tabiiki kıştan yeni çıkmanın ve antrenmansız olmanın da bunda etkisi var.
O kadar çok insanla tanıştık ki! O kadar ibretlik şeyler duyduk ki aklıma gelenlerden başlayayım.

 

 

Çok  az ağaç olan bir yerde bir Ziraat Mühendisi ile sohbet ediyorduk. Ben neden hiç ağaç dikmediklerini sorduğumda şu cevabı aldım; “Eğer ağaç dikersek kuşlar ağaçlara konar ve oradan da ekinlerimizi yerler ” .  İnanılmaz bir mantık değil mi?  Bunun gibi birçok değişik fikirlerle karşılaştık.

AKIMG 8882İki gün Konya Ereğli’de kaldık. Çok verimli ve harika toprakları var . Su problemi de yok . Sadece bildikleri işleri yapıyorlar ve riske girmiyorlar. Kirazın en iyi yetiştiği yerlerden birisi Konya Ereğli.

Muhtemelen önümüzdeki yıl büyük bir Pikan Cevizi bahçesi kuracağız Ereğlide.

Ereğli’den sonra Niğde-Bor’ a uğradık. Gerçekten ibretlik şeyler vardı. 400 tane ceviz dikip yılda sadece 400 kg ürün alınan bir bahçe ziyaret ettik. Budama , tozlama ve toprak besleme hataları nedeniyle çok düşük ürün alınmaktaydı. İşin ilginci , bir üretici ceviz dikmiş ve bütün köylüler de yeterli analiz çalışması yapmadan ceviz bahçesi kurmuşlar ama sonuç pek iç açıcı değil. 10-12 yaşındaki ağaçlardan sadece 1-2 kg ceviz alabiliyorlar. Toprak analizi yaptırmaya da pek gerek duymuyorlar. Sorduğumuz zaman da bizim topraklarımız verimli , analize gerek yok deyip geçiyorlar.

AKIMG 8894Niğde taraflarında da 100 ağaçlık bir soğuk iklim pikanı bahçesi kuracağız .

  

Gelelim  Silifke’ye  ; Silifke’ de yaklaşık 200 civarında Pikan Cevizi aşıladık. Yoğınluk Pawnee ve Choctaw olan yaklaşık 10 civarı çeşitten oluşan bir bahçe oldu.  Wichita, Mahan , Mohawk ,Stuart  Texhan gibi birçok çeşide de yer verdik bahçede. Ama kalıcı ağaçlar daha çok Pawnee, Choctaw ve Wichita olacak.

 AKIMG 8898

AKIMG 8904

Bu Silifke’ye üçüncü gidişim oldu. Silifke iklim olarak benim en çok beğendiğim yerlerden.
Göksu Deltası, su ve toprak bakımından Türkiye’nin en verimli yerlerinden birisidir.
2 gün boyunca Limon ve çilek bahçeleri içersinde çalıştık. Limon ağaçları bu mevsimde çiçek açıyor ve inanılmaz güzel bir koku yayıyor. Çalışırken canımız çektiğinde çilek yedik, diğer yandan da harika bir limon çiçeği kokusu . Gerçekten baş döndürücü bir ortam idi. O kadar özendik ki yaptığımız aşılarda, aldığım habere göre aşıların neredeyse tamamı tutmuş. 4 hafta geçmeden kesin belli olmaz ama benim tahminim %90 ‘ ın üzerinde bir oran yakalayacağımız.

Adana’da ise bu yıl kurduğumuz Pikan Cevizi Fidanı üretim tesisindeki yaklaşık 1500 Pikan fidanını aşıladık. Yaklaşık 15 farklı tür Pikan aşıladık . Bunlardan 7 tanesi soğuk iklim (Kuzey Pikanı) diğerleri ise sıcak iklim pikanı. Gelecek yıllar için de yaklaşık 15000 Pikan Cevizi çimlendirdik. Ağustos ayında yapacağımız aşı ile birlikte 2000 fidanı geçeceğiz inşallah.
Bu arada bahçedeki kalitesiz ,15-18 yıllık bazı Pikan Cevizi ağaçlarını keserek, Kanza ve Yates 68,127 gibi çok değerli soğuk iklim (Kuzey Pikanı) pikanları aşıladık.

AKIMG 8994

Şahmaran ve Lokman Hekim efsanelerinin geçtiği bir bölgedeydik ama zaman bulup ne Şahmaran’ ın kalesine gidebildik ne de Lokman Hekimin dolaştığı dağlara çıkabildik. Çok yere gidiyoruz ama çalışmaktan gezmeye pek vakit kalmıyor.
Adana’dan sonra Tokat-Niksar’ a gittik ve 2 gün kaldık. Yakın olduğu için 1 günlüğüne de Samsun’daki üretim tesisimize giderek yeni aşılanan fidanların son durumlarına baktım. 
Bu yıl Dut fidanları, Che ve Aşılı Pawpaw konusunda inşallah bir sıkıntı olmayacak. Sadece Kızılcık’ta bir türlü ilerleme kaydedemiyoruz. Bu yıl bol miktarda Aşılı Feijoa olacak. Apollo, Sicilya, Mammoth ve Triumph ile K-1 ve K-2 ‘den 400 civarı aşı yaptık.
Bu yıl yeterli sayıda Şahdut ürettik. Ayrıca Aşılı Güz Zeytini ve Aşılı Goumide de yeterli sayıya ulaştık. Mayıs ayında da göndermeye başlayacağız.

Blueberry Çiçeği

AKIMG 9037

Yusuf Abi ve Çiçek açmış Aşılı Güz Zeytini 

AKIMG 9038

AKIMG 9039

Pawpaw Çiçekleri

AKIMG 9048

Goumi Çiçekleri

AKIMG 9053

Ayrıca önümüzdeki sene için yeni 10 çeşit dut fidanı üretmeye başladık. Önümüzdeki günlerde resimlerini sizlerle paylaşacağım. Böylece dut çeşidinde 24 ‘e ulaştık. Ayrıca bu sene 20 civarı yeni incir çeşidi aşıladık ve sonuçlarını gördükçe sizleri de bilgilendiriyor olacağız.
Ceviz konusunda son gelişme olarak belirtmeden geçmeyeyim;Kalp Cevizi ve Hikan Cevizi de aşıladık. Aşı tutma durumuna göre Sonbahar’da satışa sunabiliriz.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.