Yabani İğdelerin çoğaltılması


YABANİ  İĞDELERİN ÇOĞALTILMASI

Yabani iğdeler (Hippophae L.); Elaeagnaceae ailesinin ait, kışın yaprağını döken yaprağını döken çalı yada küçük ağaçlardır. Bu cinsin Avrupa ve Asya’da yayılmış olan H.  rhamnoides ve H. salicifolia adlı iki türü vardır. Ülkemizde ise sadece birincisi doğal olarak bulunur. Yabani iğde, İç, Doğu, Karadeniz-Akdeniz ardı bölgelerinin, yarı kurak  alanların erozyona kontrolü çalışmalarında kullanılır.

  Üzümsü meyveler portakal kırmızısı rengini aldıkları zaman erken sonbahar aylarında dallar makasla kesilerek toplanır. Ekimlerde 5’li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 4-5 gr arası tohum ekilir. Metrekareden 100 adet fidan elde edilir. Tohumlar ekilmeden önce 2-3 gün suda bekletilir. En uygun ekim zamanı; tohumların çıkarılmasını takiben ekilmesi yada doğal katlanmasıdır. Zorunlu hallerde  ise  kış ekimi yapılabilir. Bu taktirde kültürel önlemler (örtüleme vb.) alınır. Bahar ekimlerinde ya doğal koşullarda katlamaya alınmış tohumlar yada yapay ortamda 90 gün 1-4 ºC derecede nemli kumda katlanmış tohumlar kullanılır. Erken bahar ekimlerinde teknik önlemler almak gerekir. Tohumların 1000 tane ağırlığı 7-10 gr arasıdır. Tohumlar 2-3 mm derinlikte ekilir.  Ağaçlandırma çalışmalarında 1 yada 2 yaşlı fidanlar kullanılır.

Yabani iğdeler çelikle çok rahat ürerler. Bu amaçla 10-15 cm uzunluktaki sert çelikler doğrudan ağaçlandırma tüplerine çeliklenebilir. Çelikler tüpe alınmadan önce 3 000-8 000 ppm arası IBA muamele edilmesi başarıyı garanti altına alır. Aynı yılın çeliklerinden elde edilen fidanlar ağaçlandırma çalışmalarında kullanılır.      

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.